Nieuws

Dit gedeelte van de site bevat nieuws met betrekking tot informatie over het recht op euthanasie, zowel voor mensen met lichamelijk als voor psychisch lijden.

"Op een rare manier heb ik het gevoel dat die euthanasiewet dus ook levens redt". Marc Coenen.

 

32 jaar later is ze nog altijd niet terug.

Marc Coenen. 5 juin 2017.

Euthanasie kan sinds 28 mei 2002. Roert de trom. Blaast de bazuin.

Op zondag 5 juni 1988, 14 jaar daarvoor, vertrok mijn zus met haar fiets, op een tocht waarvan ze nooit meer zou terug komen.

“Ik ga lang fietsen”, zei ze tegen mijn moeder.

29 jaar later is ze nog altijd niet terug.

De langste fietstocht aller tijden staat op naam van een jonge vrouw van amper 22 die de weg helemaal kwijt was en maar één uitweg zag. Terwijl er veel meer zijn.

Euthanasieproces Gent : drie artsen door jury vrijgesproken.

 

Euthanasieproces: drie artsen vrijgesproken door jury ; De Morgen, Douglas De Coninck 31 januari 2020, 0:59

Met een daverend applaus vanuit de zaal is iets voor enen ’s nachts het doek gevallen over het euthanasieproces in Gent. Na 8 uur beraadslagen heeft de volksjury artsen Jo Van Hove (59) en Frank D. (58) en psychiater Godelieve Thienpont (67) vrijgesproken van gifmoord.

Schriftelijke getuigenis van Pierre Pol (Pierrot) Vincke betreffende het proces gestart op 14 januari 2020 voor het Gentse hof van assisen.

 

Hier volgt een getuigenis opgesteld maandag 23 december 2019 toen ik bevestiging kreeg dat drie artsen zich in Gent moeten verantwoorden voor een euthanasie omwille psychisch lijden.

Deze getuigenis had ik voorbereid voor het geval ik mocht getuigen in het kader van het assises-proces in Gent.

 

Als Ediths papa is mijn gevoel dat de hoofdrolspeler duidelijk aan de kant geduwd wordt, de persoon in psychisch lijden zelf.

Die is er niet meer.

 

Assisenproces in Gent tegen drie artsen die euthanasie uitvoerden bij een vrouw met psychische problemen

 
"Bij het assisenproces omtrent de euthanasie van Tine Nys", Johan Braeckman, Humanistisch Verbond, 14 januari 2020.

Op 17 januari start het ondertussen al sterk gemediatiseerde assisenproces tegen drie artsen die in 2010 euthanasie uitvoerden bij Tine Nys, een vrouw met psychische problemen. In de aanloop naar het proces formuleert filosoof Johan Braeckman een aantal kritische bedenkingen.

Euthanasie bij patiënten met psychisch lijden. Deontologische richtlijn van de Orde der Artsen. Domus medica. Filip Ceulemans.

Euthanasie bij patiënten met psychisch lijden, Domus medica, 16 mei 2019, Psychosociale zorg, Filip Ceulemans

Orde der Artsen. De Nationale Raad van de Orde der Artsen formuleerde op haar laatste vergadering een deontologische richtlijn voor de toepassing van euthanasie bij patiënten die psychisch lijden ten gevolge van een psychiatrische aandoening.

Pagina's