“ Stop de wereld, ik wil eraf ”

Er bestaat een alternatief voor de rauwe, eenzame nooduitgang die zelfmoord is. Liefdevol omringd kunnen sterven, in een serene sfeer, verzacht ondraaglijk psychisch lijden. Interview Van Loon & Thienpont door Marleen Finoulst. BODYTALK maart 2013, bz.33 tot 35.

Ondraaglijk psychisch lijden dat uitmondt in een vraag om euthanasie, het is een boodschap die niemand wil horen, hulpverleners net zomin als naastbestaanden. Toch moet iemand er aandacht voor hebben. De euthanasiewet voorziet de mogelijkheid tot actieve levensbeëindiging als een wilsbekwame patiënt de vraag formuleert op basis van een uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk psychisch lijden.

Hoe zou u ondraaglijk psychisch lijden definiëren? Lieve Thienpont: Ondraaglijk psychisch lijden kun je moeilijk in een definitie vatten. Centraal staat de wijze waarop iemand een psychiatrische aandoening beleeft. De meeste mensen hebben het gevoel dat ze overrompeld worden door een ziekte die hun leven helemaal overhoophaalt. De psychische problematiek tast hun levenswil aan. Ze vallen er mee samen. Vaak lijden deze mensen in stilte. Ze schamen zich, voelen zich machteloos en onbegrepen. Kenmerkend is de intense eenzaamheid, het sociale isolement en het gemis aan betrokkenheid op het leven. Ze raken op alle vlakken in de problemen. De vertwijfeling groeit. Pogingen om uit de vicieuze cirkel te breken, met therapie, met herhaalde opnamen in de psychiatrie en psychofarmaca, mislukken keer op keer. Ze denken aan zelfdoding, maar deinzen er tegelijkertijd voor terug. Uit angst en om de omgeving te sparen.

 

Mensen die geen uitweg meer zien en een luisterend oor vinden voor hun lijden en voor hun wens tot euthanasie voelen zich opgelucht en vredig. Ze komen tot rust.  De wetenschap dat je de regie van je moeizame leven in handen kunt nemen, dat je kunt aangeven wanneer het genoeg is geweest, kan zelfs een keerpunt betekenen. Van de mensen die een vraag om euthanasie op basis van psychisch lijden formuleren, kiest meer dan de helft alsnog om verder te leven.