"Ik ben opgelucht dat ze nu niet meer lijdt" (Interview door Shana Van de Velde) & "Nooduitgang" (Interview door Anton Leuwers en Nele Jacquemin).

Tags: 

Een tijdje geleden is Shana Van de Velde mij thuis komen interviewen over de lijdensweg van Edith.

PODCAST - Euthanasie bij psychisch lijden. Het blijft een heikel punt van discussie bij veel artsen en ook voor de omgeving is het vaak niet makkelijk als hun naaste de wens naar euthanasie uitspreekt. Voor de persoon zelf zorgt euthanasie voor een catharsis. Het einde van het lijden is nabij en er is zekerheid op een sereen afscheid. Die kans krijgt niet iedereen. Zo is er het verhaal van Edith, ze leed achttien jaar psychisch, ging van instelling naar instelling en deed meerdere zelfdodingspogingen. “ Ze schreef op de achterzijde van haar schilderij de wens naar euthanasie,” vertelt haar vader Pierrot. Maar artsen vertelden haar dat ze niet paste in de euthanasiewet en ze stapte bijna vijf jaar geleden uit het leven op vijfendertigjarige leeftijd.

Hier via "Ik ben opgelucht dat ze nu niet meer lijdt" uitrekksels van dit interview.

Shana heeft van dit interview een adequaat synthese gemaakt. Alhoewel Edith op een afgrijselijke manier suicide gepleegd heeft - haar halsslagader overgesneden - ben ik verbaasd van de sereniteit van mijn getuigenis over mijn teergeliefde dochter. Nu rust zij eindelijk in vrede.

 

Onlangs hebben Nele Jacquemin en Anton Leuwers Amy De Schutter geïnterviewd.

PODCAST - Amy De Schutter is 30 jaar en wil met euthanasie een einde aan haar psychisch lijden maken. Zo jong en al uit het leven stappen. Wat kan? Wat kan niet? En vooral, wat drijft iemand zo ver? ‘Het punt is dat ik mijn leven nog steeds niet in handen heb’, zegt Amy. ‘Mijn lijden wel.’

Hier via  "Nooduitgang" uitrekksels van het interview van Amy De Schutter door Nele Jacquemin en Anton Leuwers.

Bijzonder interessant en evenwichtig podcast over euthanasie en psychisch lijden door Nele en Anton opgebouwd rond de getuigenis van Amy. Groote, machtige, serene, heldere, liefdevolle getuigenis van Amy. Klaprozen vindt zij mooi. Zou zij geen klaproos zijn ?  De klaproos is het internationale symbool voor de gesneuvelde soldaten en de gruwelen van de eerste wereldoorlog. De Canadese dichter en militair John Mc Crae beschreef pakkend het beeld van de klaproos in het gedicht 'In Flanders Fields' dat hij in 1915 schreef in de schaduw van het Ieperse front.

De klaproos is een echte pioniersplant die uitstekend in het door bommen en granaten omwoelde land kon gedijen.