30 jaar ADMD en 10 jaar decriminalisering van euthanasie !

Ik werd uitgenodigd te getuigen tijdens de ronde-tafel op deze viering voorzien.

Viering van 30 jaar ADMD en 10 jaar decriminalisering van euthanasie !

Van 5 tot 12 november 2012 (Cutureel Centrum Ukkel) verschillende activiteiten rond 10 jaar decriminalisering van euthanasie en 30 jaar bestaan van ADMD (Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité). Klik op "Français" hier boven rechts om via ADMD en "Le Soir" een  gedetailleerd verslag te lezen over deze ronde-tafel.

Lees over : (i) het Symposium "Een goede dood. 2002 - 2012. Tien jaar 'controversiële' euthanasiewet?" en de presentatie van Sylvie Tack "Recht op (uitvoering van) euthanasie? Instellingsbeleid en de professionele autonomie van de arts", 5 mei 2012,  Sylvie Tack Ugent, Vorser Universiteit Gent, Advocaat; (ii) de samenvatting van de bijdrage van Sylvie Tack "Recht op uitvoering van euthanasie?" De Euthanasiewet laat euthanasie onder strikte voorwaarden toe. Sommige (vooral katholieke) zorginstellingen verbieden hun artsen echter om dit uit te voeren, bijvoorbeeld bij niet-terminale patiënten die onder de wet vallen. Sylvie Tack onderzoekt in een bijdrage verschenen in aflevering 2012/1 van het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht (T.Gez.) of dergelijk beleid de professionele artsenautonomie schendt.

Lees : (i) doktoraatsthesis van Sylvie Tack, Ugent "Het ethisch beleid in zorginstellingen : een juridische analyse met
focus op levenseindezorg". De hospitalen mogen vanzelfsprekend een ethiesche politiek leiden die afwijkt van de Wet... maar zij hebben het recht niet om zomaar te verbieden dat patiënten euthanaseerd worden binnen hun muren. Dit is de conclusie door advocate Sylvie Tack getrokken in haar doktoraatsthesis onlangs in Ugent verdedigd. Zij heeft ook de speelruimte bestudeert waarover hospitalen beschikken om eigen ethiesch code op te bouwen.

Lees : (i) het artikel van Gaston Van Dyck "Tien jaar euthanasiewet : Euthanasie moet ook voor jongeren en dementerenden een recht zijn” in het weekblad van PVDA.  Het is nog maar tien jaar dat stervende patiënten in België recht hebben op euthanasie. Dat was destijds erg vooruitstrevend. Toch kunnen minderjarigen en dementerenden nog steeds geen euthanasie vragen. De euthanasiewet is na tien jaar praktijk dus aan verbetering toe. Dat vinden alvast Harrie Dewitte van Geneeskunde voor het Volk Genk en Marc Cosyns van het Wijkgezondheidscentrum Watersportbaan in Gent, beiden autoriteiten over dit onderwerp; (ii) de reactie van Jacinta de Roeck op dit artikel.

 

Fichier attaché: